İZMİR

İzmir'in Tarihi Tanıtımı

İzmir İlçeleri: Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova,Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla,

Ege Bölgesi’nin incisi olarak bilinen en güzide kentlerimizden biridir Güzel İzmir. Çağdaş yaşamıyla, sahil boyunca serpilmiş palmiye ağaçlarıyla, ışıl ışıl parlayan İzmir geceleri ile her zaman çekici bir şehir olmaya devam etmektedir. 4.3 milyon İzmir Nüfusu ile Türkiye’nin en büyük 3.Kenti olup, gelişmiş ekonomik ve ticari ağlarıyla her geçen gün biraz daha modernize olmaktadır.Kozmopolit bir yapıya sahip olan İzmir, hoşgörülü, sıcakkanlı ve kültürlü insanlarıyla da huzur veren bir kent olmaktadır. İzmir’in bir çok fonksiyonları bulunmaktadır. Ege denizine uzun kıyıları bulunması itibariyle,Türkiye’nin en büyük Liman kentlerinden biri durumundadır.İzmir, yılın her döneminde capcanlı olan fuarlarıyla, kongreleriyle, sanatsal faaliyetleriyle, her mevsim sımsıcak kalan geceleriyle ve Kordon boyunca akan mutlu insanlarıyla parlayan bir yıldız gibi Egenin muazzam atmosferi içerisinde görülmeye değer bir kenttir.Tam bir ticaret kenti olan İzmir; Tarihi mekanları, coğrafi konumu,İzmir Otelleri, ve pansiyonları ile her yıl binlerce ziyaretçinin  tatil  noktasıdır.Ayrıca İzmir bir başka önemli turistik beldelerimizden olan  Kuşadası  'da oldukça yakın mesafede olduğundan yerel halk yaz aylarında   Kuşadası Tatili  ni tercih etmektedir.Dünyaca ünlü Fransız yazar Victor Hugo, kentle ilgili ‘’İzmir bir prensestir’’ şeklinde övgü dolu sözler söylemiştir. İzmir, aynı zamanda yaz turizmininde merkezlerinden biridir. Çeşme yarımadası, gelişmiş tesisleri ve masmavi deniziyle oldukça rağbet gören turistik bir bölgedir.Ayrıca, içinde bulundurduğu kaplıcaları ile de şifa veren kaynaklara sahiptir.

İzmir'in Gezilecek Yerleri

Ege Bölgesinin en güzel şehirlerinden bir tanesi olan İzmir’in saymakla bitmeyecek doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve mutlaka görülmesi gereken gezi noktalarından, en öne çıkanları sizler için şu şekilde derledik, 

Efes Antik Kenti

Antik Çağ’da Dünya’nın en büyük kenti olan bölge, günümüzde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken önemli bir turizm noktası olmuştur. Efes Antik Şehri tarihinde  bulunduğu konum dolayısıyla her dönem savaş içerisinde bulunmuştur. Hititler,İon’lar, Kimmerler, Lidya’lılar, Persler, Antik Yunan Devleti, Sparta, Büyük İskender, Roma İmparatorluğu, Gotlar ve Arap saldırıları nedeniyle her dönem savaşlar meydana gelmiştir. Türkiye'nin en büyük açık hava müzesi olmasının yanında en önemli Sit alanı durumundadır.İnanç turizmi için ve özellikle Hristiyan inancı için en önemli merkezlerden bir tanesi olan Efes Antik kenti; içerisinde Antik Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi ve Ashab-ı Kehf gibi yapıtları bulundurmakta olup İzmir’in Selçuk ilçesinde yer almaktadır. Türkiye’nin en önemli turistik merkezleri içinde bulunmaktadır.Aradan geçen onlarca asıra rağmen sağlamlığını büyük ölçüde koruyan Efes Antik Kenti, Amazon kadın savaşçıları tarafından kurulmuştur. Efes Antik Kenti;   UNESCO Dünya Kültür Mirası  listesinde bulunan ülkemizdeki   Kapadokya  ,   Nemrut Dağı  ,   Truva Antik Kenti  ,   Letoon Antik Kenti  ,   Hattuşaş Antik Kenti  ,   Pamukkale   ve   Cumalıkızık Köyü   gibi lokasyonlardan bir başkasıdır. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken İzmir'in en önemli tarihi bölgesi  olan bölgeye Türkiye'nin hemen her ilinden Efes Turu düzenlenmektedir.

Meryem Ana Evi

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan ve Efes Antik Kenti, Artemis Tapınağı, Şirince Köyü gibi ülkemizin ve Dünya'nın en önemli tarihi yerleri ile aynı bölgede bulunan Meryem Ana,hristiyan dünyası için en önemli merkezlerin başını çekmektedir.Rivayete göre Hz.Meryem’in İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra Havari Yuhanna ile birlikte Kudüs’te kalmayıp Efes’e geldiği ve yaşamının geri kalan kısmını burada geçirdiği söylenmektedir.Vatikan tarafından da hac yeri olarakilan edilmiştir.Papa VI. Paul 1967 yılında, Papa II. Jean Paul 1979 yılında ve de geçtiğimiz yıllarda Papa XVI. Benedict tarafından hac vazifelerini Türkiye ziyaretlerinde gerçekleştirilmiştir.Ölmeden mutlaka görülmesi gereken yerlerden olan Meryem Ana Kilisesi'ne Günlük Efes Turu dışında kendi aracınızla da ulaşabilirsiniz.

Şirince Köyü

2012 kıyamet senaryoları ile adını duyuran Şirince Köyü; Maya Takvimleri kehaneti nedeniyle bütün dünyadan ziyaretçilerin akınına uğramıştır.2012 yılında Dünya'nın her ülkesinden Aktörler,iş adamları ve ziyaretçiler Şirince'yi istila etmiştir adeta.Şirince köyü,son dönemlerde dilden dile yayılan ünüyle hafızalara girmiştir.Köy esasında içerisinde barındırdığı muazzam doğal güzellikleriyle korunan nadide bir tablo gibidir.İzmir ziyaretinizde, Şirince’de enfes bir köy kahvaltısı yapabilir, Meşhur ahşap Şirince Evlerinin doğanın bütünleşmesini hayranlıkla seyredebilirsiniz.   Hamsiköy  ,   Kayaköy  Gölyazı  gibi  Türkiye'nin güzel Köyleri  nden bir tanesi olan Şirince'de ayrıca Dünyaca meşhur meyveli Şirince Şaraplarınıda deneyebilirsiniz.İzmir gezilecek yerler listenizin üst sıralarına koymalısınız bizce Şirince'yi. Aynı zamanda Efes Antik Kenti,Artemis Tapınağı ve Meryem Ana ile de aynı bölgede bulunduğundan Şirince geziniz için diğer alternatifler olacaktır.Bölgeye kendi aracınızla ulaşabileceğiniz gibi Günlük Efes Turuna da katılabilirsiniz.

Konak Meydanı ve İzmir Saat Kulesi  

İzmir’in en ünlü meydanı olan Konak Meydanında bulunan ve  İzmir'in simgesi olan Saat kulesine baktığınızda İzmir’de olduğunuzu hissedeceksiniz.Osmanlı dönemi mimari eseri olan İzmir Saat Kulesi, ince işlemeleri ile İzmir silüetleri arasında sıkça kullanılmaktadır.İzmir'in görülmesi gereken yerler listenizde bulunması gerekir.

İzmir Alsancak 

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Alsancak tarihi binaları,müzeleri ve dünyanın en büyük Kruvaziyer gemileri ile İzmir'in en kalabalık semti olma özelliği taşımaktadır.Eski kiliselerini,Tarihi evlerini ziyaret edip İzmir'i yaşayabileceğiniz güzel bir lokasyon. İzmir'in gece hayatı için de önemli merkezlerdendir.

İzmir Kordon Boyu

İzmir insanının en fazla rağbet ettiği ve İzmir halkı için deniz ile buluşma noktasıdır İzmir Kordon. Kendinizi muhteşem Ege denizi atmosferine bırakacağınız,günün yorgunluğunu denizden geçen yatları,gemileri seyrederek atabileceğiniz güzel bir gezi noktası.

Foça Karakum Plajı 

İzmir tatilinizde alternatif gezi noktalarından biri olabilecek Foça Karakum Plajı, Masmavi berrak denizi, incecik kumsallarıyla güneşin tadını çıkarıp, güzel bir tatil geçireceğiniz İzmir'in doğal güzelliklerinden bir tanesidir. 

Çeşme Ilıcaları  

Dünyada nadir görülen bir destinasyona sahiptir. Çeşme; hem plajları hemde sağlıklı kaynak sularıyla oldukça ilgi çekici turizm noktalarından biridir. Bölge;birbirinden güzel   Çeşme Otelleri  , pansiyonları ve   Çeşme'nin doğal güzellikleri   ile birleşince mükemmel bir tatil noktası haline geliyor.

İzmir Enternasyonal Fuarı  

Türkiye’nin en eski fuarlarından biri olan İzmir enternasyonel fuarı, yüzlerce farklı sektörden katılımcıların olduğu; bilhassa gelişen teknolojinin sergilendiği büyük bir fuardır. Her yıl Eylül ayında açılan enternasyonel fuarı, yoğun ilgi görmeye devam etmektedir.İzmir ziyaretinizde eğer konaklama tarihiniz fuar zamanına denk geliyorsa kesinlikle görmeniz gereken bir etkinlik.

İnkaya Mağarası  

İzmir ziyaretinizde plajların sahillerin ve tatlı güneşinin tadını çıkartırken, tarihi noktaları da ziyaret etme şansına sahipsiniz.Kentin öne çıkan kültür turizmi noktalarından biride İnkaya Mağarasıdır. 222 metrelik uzunluğu ve cezbedici dokusuyla görülmeye değer bir mekandır. 

İzmir Tarihi Asansör

1907 yılında iki semti kolayca geçmek amacıyla yapılan mimari eser, kentin çokça ziyaret edilen yerlerinden biridir. Üst kısmında bulunan ahşap balkonu sayesinde, görkemli bir İzmir manzarası ayaklarınızın altına seriliyor. 

Gündoğdu Meydanı  

İzmir’in en ünlü meydanlarından biridir. Mis gibi deniz kokusu eşliğinde, insan popülasyonunun en çok arttığı noktalarda gezintiye çıkmak içinizi ferahlatacaktır. 

Çeşme Boyalık Koyu 

Tabiri caizse, ‘’denizinin berraklığından dibinin görülebildiği’’ muazzam bir yerdir. Kıyı boyunca uzanan lezzetli yemeklerin pişirildiği şık restaurantları ve popüler kafeleri ile keşfedilmeyi bekleyen ışıl ışıl bir tatil merkezidir.  İzmir Çeşme tatili  niz için güzel bir seçenek olabilir.

Pergamon Antik Kenti (Bergama Antik Kenti)  

İzmir -  Çanakkale  yolu üzerinde bulunan  ve 8500 yıllık tarihi geçmişiyle, zamanın ruhunu soluyacağınız bir mimari eserler bütünüdür. İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan antik kent, yılın her döneminde konuklarının yoğun ilgi gösterdiği İzmir'in tarihi mekanlarından olmaya devam ediyor. Çeşitli uygarlıklara evsahipliği yapan Bergama antik kenti (Pergamon Antik Kenti), muazzam tarihi geçmişiyle göz doldurmaktadır. Onlarca mimari eserin sergilendiği alanda, kendinizi İzmir tarihinin sayfaları arasında gezintiye çıkmış gibi hissedeceksiniz. Yerli ve yabancı turistlerin sıkça ziyaret ettiği antik kent, öne çıkan İzmir’in tarihi noktalarından biridir. İzmir gezinizde mutlaka görülmesi gereken bir tarihi mekan.Ayrıca Unesco tarafından Dünya Kültür Mirasları arasında bulunmaktadır.

Alaçatı  

İzmir Çeşme’nin en gözde tatil yörelerinden biri olan Alaçatı, İzmir’in yükselen değerleri arasına girmiştir. Her geçen dönem ziyaretçi sayısını arttıran bölge, son dönemlerde de rüzgar sörfü tutkunlarının gözde yeri olmuştur.Türk Tatilcilerininde en çok tercih ettiği turizm yörelerinden olan   Çeşme Alaçatı   ideal tatil duraklarından biridir. Alaçatı Otelleri, pansiyonları ile son yıllarda çok fazla yerli turist ağırlamaktadır.

İzmir Agora  

Oldukça fazla kalıntı eserin görücüye çıkarıldığı Agora, M.Ö 4. Yüzyılda sosyal hayatın kalbi durumunda olmuştur. Özellikle bazilikalarıyla ön plana çıkan Agora ziyaret edilmeye değer bir kültür turizmi merkezidir.

Çandarlı Kalesi  

Amazon kadın savaşçılarının güç sahibi olduğu bölgede inşa edilen tarihi eser, sapasağlam şekilde günümüze dek ulaşmıştır. Sahilde bulunması sebebiyle, panaromik bir görüntü oluşturmaktadır. Sıradışı bir kale görmek istiyorsanız, mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

İzmir Kuş Cenneti  

Yaklaşık 220 kuş türünü görebileceğiniz, büyüleyici doğasıyla ruhunuzu okşayacak bir İzmir'e ait cennet köşesidir. Kuş gözlem kuleleleri sayesinde rahatça alan taraması yapabilme imkanınız da bulunmaktadır. Ayrıca bölgede bisiklet kullanarak tüm alanı baştan sona gezebilirsiniz.Gezi rehberinize alabilirsiniz.

Separis Tapınağı   

Roma medeniyetinin en yüksek tuğla yapısı olma özelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin yılın her döneminde ilgi gösterdikleri bir İzmir'in tarihi mekanlarındandır. İncil’de de adı geçen tapınak, inanç turizmi açısından da önemli bir merkezdir. 

Bayındır Termal Turizm Merkezi  

Şifa veren kaynaklara sahip bölge, içerisinde bir çok tarihi ve kültürel mekanları da barındırmaktadır. Hem termallerinden sağlık alabilir, hemde kentin gözde noktalarını gezebilirsiniz.Sağlık turizmi için tercih edebilirsiniz.

İzmir'de Konaklama

Türkiye'nin popüler tatil beldelerini içinde bulunduran Güzel İzmir; gerek   İzmir tatil Otelleri  , İzmir pansiyonları ve alternatif konaklama seçenekleri ile İzmir tatili için çok fazla alternatifi bir arada sunacaktır.Bütçenize uygun bulabileceğiniz  İzmir Otelleri dünyanın klas otelleri arasına rahatlıkla girebilecek düzeydedir.  

İzmir Ulaşım

İzmir Ulaşım açısından kolay bir konumda bulunmaktadır,   Karayolu ulaşımı   dışında Türkiye'nin en büyük Limanlarından olan İzmir Limanı üzerinden denizyolu ve   Havayolu   ile ulaşmakta mümkündür.     İstanbul  Ankara  ,    Bursa  ,    Antalya   gibi büyükşehirlerden İzmir iline düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır.   İzmir Havayolu ulaşımı  nız için   Adnan Menderes Havalimanı  nı kullanabilirsiniz.   Adnan Menderes Havalimanı İzmir transferi  niz için diğer bir kuruluşumuz olan Bodrum BVT   Vip Transfer  'den detaylı bilgi alabilirsiniz.

SELÇUK

Selçuk Tarihi

Selçuk’un tarihçesi Efes Antik Kentinin kuruluşu olan M.Ö. 6000 yıllarına yani Neolitik Dönem’e kadar inmektedir. Doğu ile batı arasında önemli bir kapı durumunda olan Efes önemli bir Liman Kenti idi. Bu konumu ile Efes, çağının en önemli politik ve ticaret merkezi olarak gelişmesini ve Roma Devrinde Asia eyaletinin başkenti olmasını sağlayan Efes  250.000 kişilik nüfusuyla dünyanın dört büyük kentlerinden biriydi.

Antik Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı ününü M.Ö. 324–250 yıllarında dünyaya duyurmuş, dünyanın mermerden yapılmış ilk yapısıdır. Tek tanrılı dinlerin insanları gibi tapınan Efesliler, Artemisin pek çok tanrının gücüne sahip olduğuna inanırlardı.     Aynı zamanda bereket tanrıçası olarak da anılan Artemis Tapınağı günümüzde hala ününü hafızalarda taze tutmaktadır.

Şimdi gezilen Efes, Helenistik ve Roma çağlarında yaşanan ve Büyük İskender’in generallerinden Lysmokhos’un M.Ö. 300 yıllarında kurduğu bir liman kentidir. Bu döneme ait sur duvarları kentin güneyindeki Bülbül dağı üzerinde hala ayaktadır.

Bizans Çağ’ında tekrar yer değiştiren Kent ilk kez kurulduğu Selçuk’taki Ayasuluk Tepesi‘ne gelmiştir. Burası St. Jean’ın incilini yazdığı ve mezarının bulunduğu kutsal bir hac yeri olarak kabul edildiği için mezar üzerine 5 ve 6. yüzyıllarda büyük bir bazilika inşa edilmiştir. 1307 yılında Türkler tarafından alınan Selçuk (Ayasuluk) kısa bir süre Aydınoğulları Beyliği’nin merkezi olmuş, Türk İslam dini yapıları, sanat tarihi açısından da görülmeye değer önemli kültür varlıkları bu tarihlerde yöreye kazandırılmıştır.

1426 tarihinden sonra Osmanlı hâkimiyetine giren Selçuk,  aynı zamanda üç dinin yayılması ve genişlemesinde de rol oynamıştır, hatta eski çağlarda putperestlik dünyasının paganizm’in merkezi olmuştur. Selçuklulara ait birçok tarihi ve kültürel eserleri barındıran Selçuk, 1914 yılında Ayasuluk adı Akıncılar ismi ile anılırken, 1957’de İzmir’in ilçesi durumuna getirilmiş ve bugün 33.732 kişilik nüfusa sahip Turistik bir İlçedir.

Selçuk İlçesinin tarih sahnesine çıkışı antik Efes kenti'nin ilk kuruluşu ile M.Ö. 6000 yıllarında başlamaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve kazılarda Efes çevresindeki höyükler (tarih öncesi tepe yerleşimleri) ve kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi'nde Tunç çağları ve Hittitler'e ait yerleşimler saptanmıştır. Hititler Dönemi'nde kentin adı Apasas'tır. M.Ö. 1050 yıllarında Yunanistan'dan gelen göçmenlerin de yaşamaya başladığı liman kenti Efes, M.Ö. 560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşınmıştır.

Efes Örenyeri

Efesin Tarihçesi

Bugün gezilen Efes ise, Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur. Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşayan Efes, Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200.000 kişilik nüfusa sahipti. Efes, Bizans Çağında tekrar yer değiştirmiş ve ilk kez kurulduğu Selçuk'taki Ayasuluk Tepesi'ne gelmiştir.

Magnesia Kapısı: Efesin çevresindeki sur duvarlarının doğu kapısıdır. Panayır Dağı ayrı zamanlarda yapıldığı düşünülen iki kısımdan meydana gelen Lysimakhos surları ile tahkim edilmişti. Panayır Dağı ile Bülbül Dağı arasındaki hafif meyilli arazide, kazılarla açığa çıkarılmış tek kent kapısı olan Magnesia Kapısı bulunmaktadır. Damianus tarafından yeniden yaptırılan Artemision yolu ve Menderes Magnesias’na ve Kaystros vadisine giden yollar buradan başlıyordu.   

Doğu Gymnasionu ve Devlet Agorası Hamamları : Magnesia Kapısı’nın tam kuzeyinde, M.S. 2.yy’ın 2. yarısında inşa edilmiş, yaklaşık 130 x 107 m. Ölçülerinde bir alanı kaplayan Hamam/Gymnasion (Roma Çağı okulu) külliyesi yer alır. Hamamın batı ve güney taraflarında yer alan salonları tabanları mozaik kaplıdır. Geç Antik Dönemde anayol üzerinde, mezarlık kilisesi olarak üç nefli bir bazilika inşa edilmişti.

Yukarı Agora (Devlet Agorası) ve Bazilika: İlk olarak Helenistik Dönemde inşa edilmiş, Roma Döneminde İmparator Agustus zamanında tamamlanmıştır. Agora ticaretin devlet kontrolünde organize edildiği, resmi toplantıların ve borsa işlemlerinin yapıldığı yerdir. Ayrıca Agora içerisinde Efes’in ticaret borsası işlevini gören bir bazilika da bulunmaktaydı. Agoranın ortasında dikdörtgen bir tapınak vardı.  

Odeon: M.S. 2.yy’da Publius Vedius Antoninus ve karısı Flavia Papina tarafından yaptırılmıştır. Zamanında üzeri ahşap bir çatı ile kapalı olan yapıda Kent Meclisi toplantıları yapılmış ve konserler verilmiştir. 1.400 kişilik kapasiteye sahiptir. Scaenae frons iki katlı sütunlarla oluşturulmuş ve dışa taşan aedikulalar içinde heykellerle bezeliydi.

Prytaneion: Efes Antik Kenti’nin günümüz deyimiyle belediye binasıdır. Kentin ölümsüzlüğünü simgeleyen kent ateşinin hiç durmadan yandığı yerdir. Salonun çevresinde tanrı ve imparator heykelleri sıralanmıştı.  Onarım çalışmalarında ayağa kaldırılmış altı dorik sütun üstünde Prytaneion’da görevli rahiplerin adları ve bazı dini metinler yer almaktadır. Bina ilk olarak Lysmachos döneminde M.Ö. 3. yy’da inşa edilmiştir. Günümüzdeki kalıntıların çoğu M.S. 1. yy’a aittir. Bu gün Efes Müzesinde sergilenen mermer Artemis heykelleri 4. yy’da meydana gelen bir deprem felaketinden sonra kült kuralları çerçevesinde buraya gömülmüşlerdi. Yanındaki yapılar kentin resmi misafirlerine ayrılmıştı.

Domitian Tapınağı: İmparator Domitian adına M.S 81-96 yaptırılmış büyük bir tapınaktır. Tapınağın önünde “U” şeklinde bir sunak bulunmaktaydı. Burada bulunan normal bir insan ölçülerine oranla çok büyük ölçülere sahip olan Domitian heykeline ait parçalar Efes Müzesinde sergilenmektedir. Tapınağın altında bulunan galeriler Efes yazıtlar galerisi ve depo olarak kullanılmaktadır.

Pollio Çeşmesi: Domitian Meydanının doğusunda yer alan Pollio Çeşmesi M.S. 97 yılında C. Afillius tarafından C. Sextilius Pollio adına yaptırılmıştır. Önünde büyük bir havuz bulunan çeşme halen Efes Müzesinde sergilenen Odysseus ve Polyphemos heykel grupları ile süslenmişti. Çeşmenin kuzeyinde olasılıkla hastane yapısı yer alımaktadır.

Memmius Anıtı: İ.S. 1. yy’da İmparator Agustus döneminde inşa edilmiştir. Bir kitabeye göre anıt, diktatör Sulla’nın torunlarından Memmius adına ithaf edilmiştir. M.S. 4. yy’da kuzeybatısına büyük bir çeşme ilave edilmiştir.

Kuretler Caddesi: Büyük bölümü mermer kaplı olan caddenin inşası M.S. 1. yy’a tarihlendirilmektedir. Caddenin iki tarafında sütunlu, ahşap çatılı yürüme yolları (stoa) ve arkada yolun her iki yanında dükkanlar yer almaktaydı. Cadde şehrin ve İmparatorluğun ileri gelenlerinin heykelleri ile süslüydü. Caddenin altında şehrin kanalizasyon şebekesi bulunmaktaydı.

Herakles Kapısı : M.S. 4.yy sonlarında zafer takı olarak yaptırılan bu kapı Kuretler Caddesi'ni yaya yolu haline getirmiştir. Ön cephesinde bulunan Kuvvet Tanrısı Herakles (Herkül) kabartmaları dolayısıyla bu ismi almıştır. Kabartmalar İ.S. 2. yy’a tarihlenmekte olup başka bir yapıdan getirilmiş olmalıdır.

Trajan Çeşmesi : Cadde üzerindeki iki katlı anıtlardan biridir. M.S. 114 yılında İmparator Trajan adına yaptırılmıştır. Ortada İmparator Trajan'un kolosal bir heykeli bulunmaktaydı. Bu gün heykelinin ayağı altında görülen küre dünyayı simgelemektedir.

Yamaç Evler: Bülbül Dağı eteklerindeki teraslar üzerine yapılmış evlerde kentin zenginleri oturuyordu. Evler açık peristil bir avlu etrafına iki katlı olarak inşa edilmişlerdir. İlk inşa tarihi M.S. 1. yy olarak belirlenen evler daha sonraki yıllarda çeşitli ilave değişikliklerle şehir terk edilene kadar kullanılmışlardır. Evlerin tabanları mozaikler, duvarları mermer kaplama ve fresklerle dekore edilmiştir. Evlerin içinde çeşmeler ve yerden merkezi ısıtma sistemleri bulunmaktaydı.

Varius Hamamları: Romalıların en önemli sosyal yapılarındandır. Yapıldığı tarihten sonraki dönemlerde gimnasium gibi kullanılmıştır. Soğuk, ılık ve sıcak kısımlar, dinlenme, okuma ve oturma odaları vardır. 2. yy’da yapılmış, Bizans devrinde tamir görmüştür. Bir nişinde hamamı Hıristiyanlık döneminde onartmış olan Skholastikia’nın oturur pozisyondaki heykeli bulunmaktadır.

Umumi Tuvalet (Latrina): Ortasında sütunlarla süslü havuz olan umumi tuvalet yapısı, aynı zamanda toplanma yeri olarak da kullanılmıştır. M.S. 1. yy’la tarihlenmiştir. Yapının üç tarafında mermerden, aralarında bölme bulunmayan yan yana dizilmiş klozet şeklinde tuvaletler, oturma yerlerinin önünde içinden temizlik için su akan bir kanal ve tabanda mozaik döşeme bulunmaktaydı.

Aşk Evi: M.S. 2. yy’da İmparator Traianus – Hadrianus dönemlerinde iki katlı inşa edilmiştir. Mermer Cadde ve Kuretler Caddesinden iki girişi olan Evin tabanı mozaik ve mermerlerle, duvarları ise fresklerle kaplıdır. Bir odanın tabanında dört mevsimi simgeleyen renkli mozaikler vardır. Efes Müzesinde sergilenen Tanrı Bes denilen Priapos heykeli bu evde bulunmuştur.

Hadrianus Tapınağı : İmparator Hadrianus adına, M.S. 118-138 yıllarında P.Quintilis tarafından anıt tapınak olarak Varius Hamamı kompleksi içine, Kuretler Caddesine dönük inşa ettirilmiştir. Korinth düzenlidir. Alınlığında şehir ve şans tanrıçası Tike’nin kabartması yer alır. Efes'in kuruluş efsanesinin işlendiği firizlerin orijinalleri Efes Müzesinde sergilenmektedir. Sütunların önündeki yazılı heykel kaideleri Dioklotian, Maksimian, Constantius Cholorus ve Galerius’un bronz heykellerine aittir.

Alytarkhus Stoası: Yamaç Evlerle Kuretler Caddesi arasında Geç Helenistik devirde yapılmış, M.S. 440-441 yıllarında son şeklini almıştır. 50 m. uzunluğunda, 5 m. genişliğindedir. Güneyinde 10 adet dükkan ve kuzeyinde renkli mermerden sütun sırası yer alır. Taban döşemesi olarak yapılan mozaik panolar çok renkli ve geometrik desenlidir.

Oktogon: Kare planlı bir podium üzerine oturan sekizgen planlı, korint düzenli bir mezar anıtıdır. İskender’in generallerinden olan Mısır Kralı Ptolemaioslar ailesine mensup bir genç kız adına inşa edilmiştir.  Kleopatra'nın kız kardeşi IV. Arsinae için yapıldığı söylenir.

Oktagon’un alt kısmındaki Podium kaplama bloklarının yola bakanları üzerinde M.S. 4. yy’da İmparator Valens, Valentinianus ve Gratianus’un Efeslilere yazdığı iki mektup yer alır.

Heroon: Efes’in efsanevi kurucusu için yapılan Androklos Anıtı ‘U’ planlı, dor düzenli bir altyapıya sahiptir. Alt yapı üzerinde ion düzenli alınlıklı bir anıt bulunmaktadır. Alınlıkta savaş sahneleri işlenmiştir.

Anıtın önünde Bizans Döneminde İmparator Justunianus M.S. 526-565 zamanında karşısındaki stoalarla beraber bir çeşme havuzu yapılmıştır.

Celcus Kütüphanesi : Yapı Konsül Gaius Julius Aquila tarafından babası Asya Genel Valisi Celcus Polamaeanus adına M.S. 117 yılında bir anıt mezar olarak yaptırılmıştır. Hem kütüphane, hem de mezar anıtı görevini üstlenmiştir. Kitap ruloları, yapı içerisinde, duvarlardaki nişlerde saklanıyordu. Cephesi 1970-1980 yılları arasında restore edilmiştir. Binanın ön cephesinde Celcus’un akıl, erdem, anlayış ve bilim özelliklerini sergileyen 4 kadın heykeli kopyaları bulunmaktadır.

Ticaret Agorası ve Güney Kapısı : Efes’in kurucusu Lysimakhos MÖ 3.yy’da kentin yerini değiştirdikten sonra Tetrogonos Agora ismi ile anılan ticaret agorasını eski yerleşme ve kutsal yol üzerine inşa ettirmişti.  MÖ 1.yy sonlarında genişletilerek yeniden düzenlenen agora, dört yanı iki galerili, 112 m. uzunlukta stoalarla çevrili kare planlı ve kapalı bir meydan halini almıştır. Limana direkt olarak bağlantılı olan agoranın doğusu hariç diğer üç cephesinde anıtsal kapıları vardır. 7. yy’a kadar kullanılan Agorada; tapınaklar, çeşmeler, yazıtlar, tanrılara ve kahramanlara adanmış sunaklar, kahramanların ve kente hizmet etmiş kişilerin heykelleri ve anıtları vardı.

Augustus Döneminden biraz sonra inşa edilen Batı Kapısı İon düzenlidir.  Limandan kent içine uzanan bulvar görünümlü caddenin doğu ucundadır. Yaklaşık olarak 17 m. genişlikte bir podium üzerine oturtulan anıtsal kapı Agoranın ana girişi olarak kabul edilir. Domitianus döneminde yan kısmı tadil edilmiş ve rampa ilave edilmiştir.

Mermer Cadde : Kütüphane meydanından tiyatroya kadar uzanan caddedir. Çeşitli devirlerde onarım görmüştür. Arabaların kullandığı caddede yayalar için yolun yanında yüksekçe bir platform yapılmıştır. Caddenin altında şehrin atık suyunu taşıyan gelişmiş bir kanalizasyon sistemi bulunmaktadır. Caddenin ortalarına doğru döşeme taşı üzerinde bulunan kazıma tekniğinde yapılmış bir kadın, sol ayak ve kalp figürlerinin aşk evindeki bir kadının reklamı olduğuna inanılır.

Büyük Tiyatro: Panayır Dağının güney eteklerinde yer alan tiyatro ilk olarak Helenistik Devirde inşa edilmiştir. Bu gün görülen kalıntılar M.S. 1. ve 2. yy aittir. 24.000 kişilik kapasiteyle antik dünyanın en büyük tiyatrosudur. Çok süslü ve 18 m. yüksekliğindeki üç katlı sahne binası tamamen yıkılmıştır. Oturma basamakları üç bölümlüdür.

Liman Caddesi  (Arcadiane): Geç Helenistik devirde yapılmış, İmparator Arkadius (395-408) zamanında onarılmıştır. 528 m. uzunluğunda, 11 m. genişliğindedir. Bir tür tören caddesi olarak da kullanılan caddenin iki yanında galeriler ve dükkanlar bulunmaktaydı. Efes kentinin limana bağlantısını sağlıyordu. Geceleri aydınlatılan cadde üzerine kentin Hıristiyanlık Döneminde anıtlar yapılmıştır.

Tiyatro Gymnasionu : Efes’teki dört büyük gimnasiondan biridir. Güney kısmında 70x30 m. boyutlarında üç yanı portiklerle çevrili büyük bir palaestra vardır. Palaestranın kuzeyinde seyirci oturma yerleri vardır. Kare planlı yapının güney kısmında frigidarium, orta kısmında havuzlu tepidarium yer alır. Kuzey kısmında ortadaki büyük salon İmparator Salonu olarak kabul edilmektedir.

Liman Hamamı: Liman Caddesinin sonundaki büyük yapılar grubudur. Hamam, gymnasion ve palaestradan oluşmaktadır. Doğu batı ekseninde simetrik bir plana sahiptir. İmparator Domitianus döneminde yapımına başlanmış, 356 yılı depreminde kısmen yıkılmış ve onarılmıştır. Ön avlusunun doğu ve batı yanları yarı yuvarlak, mozaik döşeli stoalarla sınırlanmıştır.

Meryem Kilisesi: Olympieionun güney stoasının batıdaki bölümü içine Geç Antik Dönemde bir kilise kompleksi inşa edilmiştir. Doğudaki bölümü ise değişiklikler yapılarak saraya benzeyen bir bina haline getirilmiştir. Bazı iddialara göre Hz. Meryem adına inşa edilmiş ilk kilisedir.  431 yılında 3. Hristiyan Konsülü bu kilisede toplanmıştır.

Saray Yapısı, Stadyum Caddesi, Stadyum ve Gymnasion : Otoparkın doğu kısmında yer alan Bizans sarayı ve caddenin bir bölümü restore edilmiştir. Stadyum, antik devirde sportif oyunların ve yarışmaların yapıldığı yerdir. Geç Roma Çağında gladyatör oyunları da yapılmıştır. Stadyumun yanındaki gymnasion ise hamam-okul kompleksidir.

Artemis Tapınağı: Antik dünyanın mermerden inşa edilmiş ilk tapınağıdır. Büyüklüğü, 105 x 50 m. ve ön cephesi diğer Artemis (Ana Tanrıça) tapınakları gibi batıya dönüktür. Anadolu’da çok eski bir inanç biçiminin Ege Arkaik dönemindeki yansıması ve devamı olan Efes’li Aremis’in Tapınağı Antik çağın yedi harikasından biri olarak kabul edilmektedir. İngiliz demiryolu mühendisi J.T.Wood tarafından yedi yıl arandıktan sonra 1869 yılında bulunmuş ve kazılara başlanılmıştır. 1904 – 1905 yıllarında yine British Museum adına D.G.Hogorth, 1965 yılından sonra da Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazıları yapılmıştır.

Altında Myken dönemine kadar inen bazı anıtlar bulunan Artemis Tapınağı ilk kez M.Ö.6.yüzyılın ortalarında Kral Kroisos’un yardımıyla inşa edildi. Antik kaynaklardaki efsaneye göre adını ölümsüzleştirmek isteyen Herostratos adına biri tarafından M.Ö.356 yılında Büyük İskender’in doğduğu gece yakıldı. Mimar Paionios Demetrios ve Kheirokrates tarafından yeniden planlanıp yapılan Tapınak M.S. 263 yılında Goth’lar tarafından yağma edildi. 400 yılından sonra kült sona erdi. Tapınağa ait mimari elemanlar St.Jean Bazilikası gibi bazı yapıların inşaasında kullanıldı.

Yedi Uyuyanlar : Panayır Dağı eteklerinde Bizans Döneminde mezar kilisesi haline getirilmiş olan bu yer, Geç Roma imparatorlarından Decius zamanında (M.S. 249-251) putperestlerin zulmünden kaçan 7 Hıristiyan gencin sığındıkları ve 200 yıl uyuduktan sonra 2. Theodosius zamanında uyandıklarına inanılan (mezar anıtı) mağaradır. Burada iki kilise ile çok sayıda mezar bulunmaktadır. Kalıntılar M.S. 5-6. yy’a tarihlendirilir.

Ayasuluk Örenyeri Ve St Jean Anıtı

Selçuk çevresinde bazı höyüklerden sonra Tunç Çağında Ayasuluk Tepesinde yerleşme olduğu bilinmektedir. Helenistik ve Roma devirlerinde Efes Örenyerinde gelişen kent Bizans Çağında yeniden Ayasuluk Tepesine gelmiştir. 1330 yılında Türkler tarafından alınan ve Aydınoğullarının merkezi olan Ayasuluk 16. yüzyıldan itibaren küçülmeye başlamıştır.

Ayasuluk Tepesinin zirvesinde yer alan Kale Bizans Çağında yapılmıştır. Ancak günümüzde görülen yapı ve surların çoğu Selçuklu ve Osmanlı Devirlerine aittir.

Ayasuluk Tepesinde yer alan St. Jean Bazilikası Bizans İmparatoru Büyük Jüstinien tarafından inşa ettirilmiştir. Döneminin en büyük yapılarından biri olan altı kubbeli kilisenin merkezi kısmında altta Hz. İsa’nın Havarilerinden St. Jean’ın mezarı bulunmaktadır.

Ayasuluk Tepesinin batı eteklerinde bir diğer önemli yapı olan İsa Bey Cami yer almaktadır. 1375 yılında Aydınoğullarından İsa Bey tarafından Şamlı Mimar Ali’ye inşa ettirilmiş olan Cami, açık avlusu ve plan özellikleri ile Türk Sanat Tarihinde önemli bir yapıdır.

Coğrafi Yapı :

295 Km² lik alanı kapsayan ilçemiz,  merkez dahil, 2 belediye ve  8 köyden   oluşmaktadır. İlçemizin denize uzaklığı 8 km, denizden yüksekliği ise 16 m dir.

Kuzeyden Torbalı, doğudan Tire, güneyden Germencik, ve güney batıdan Kuşadası İlçeleri  ile çevrili  İlçemizin tarihi ve arkeolojik durumu yanında tabiat güzelliklerine sahip olması, coğrafi bakımdan zenginliği ile ayrıcalığını ön plana çıkarmıştır.

Batı Anadolu'nun bağrından çıkan Küçük Menderes Nehri, geniş bir ova ile ilçeye 3 km kuzeyinden geçip, 9 km batısından denize dökülür. Doğusunda yükseklikleri pek fazla olmayan Maden, Kayser ve Sarıkaya dağları, Güneyinde ise; Eteğinde büyük bir medeniyetin kurulmasına sahne olmuş Bülbül Dağı vardır. Kuzeybatısında içinde, Kuş Cenneti ve üç doğal gölete ( Çakal, Gebeklise ve Cevaşır) sahip olan Selçuk’ta, doğa çeşitli kuşların barınmasına olanak sağlamaktadır. Selçuk yüzölçümünün, % 49 gibi büyük bir bölümünün ormanlık alan olması, İlçe’nin doğal deseninin zenginliğini oluşturur.

Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Selçuk da yazlar sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. Zeytin, pamuk, üzüm, narenciye (özellikle mandalina ve şeftali ) ilçe halkının başlıca gelir kaynağıdır. Bunun yanı sıra turizm de İlçe ve ülke ekonomisinin kalkınmasında önemli rol oynamaktadır.

İklim 

Akdeniz ikliminin egemen olduğu yörede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır.
Kar yağmaz ve ısı nadiren sıfırın altına düşer. İklimin yumuşak olması 10 ay deniz ve
doğa sporlarının yapılmasına olanak tanır.

Turizm :

İlçemizin tarihi, doğal ve sahip olduğu değerler itibari ile  büyük  bir   turizm  potansiyeline  sahiptir. Hristiyanlık aleminin hac yeri olarak ilan edilen Meryemana Evi, dünyanın en büyük açık hava müzesi Efes Antik Kenti, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Mabedi, H.İsa’nın havarilerinden St:Jean adına yapılan Kilise ve mezar, 431 yılı Konsül Toplantısı’ nın yapıldığı Meryemana adına yapılan ilk kilise olan Meryemana Kilisesi, Yedi Uyuyanlar Mağarası, Selçuk Kalesi, Su Kemerleri, Aydınoğlu Beyliği, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde yapılan başta İsa Bey Camii olmak üzere yüzlerce muhteşem Türk sanat eserleri, Belvi Beldesinde bulunan Keçi Kalesi, Belevi Mozolesi, Selçuk Efes Müzesi, Çamlık Lokomotif Müzesi, Anadolu Yaşam Müzesi (Maket Köy), geleneksel mimari yapısını en iyi şekilde koruyan ve yaşatan, otantik yapısı ve yaşantısıyla, köye has şarabı ve yemekleriyle ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan Şirince Köyü yerli ve yabancı turistlerin ilçemizi ziyaret sebepleri olmaktadır. Ilıman iklimi ayrıca Ege Denizi sahilinde yer alması, deniz turizmini de giderek artırmaktadır

Küçük Menderes Nehrinin suladığı, yeşilin her tonunu barındıran irili ufaklı tepelerin çevrelediği Selçuk Ovası, tarih boyunca farklı medeniyetlerin merkezi olarak tarihin seyrini değiştirecek kadar önemli olaylara sahne olmuş bir yerleşim alanıdır. Selçuk; tarihi, kültürel, sanatsal ve doğasal zenginlikleri ile ülkemizde turizm potansiyelinin yoğunlaştığı, Türkiye’ nin yerli ve yabancı konutlar tarafından en çok rağbet edilen, gezi programlarının olmazsa olmaz bölümü haline gelen ve uluslararası turizm siteminin en gözde merkezidir.

Yakın çevresindeki İzmir Adnan Menderes Havaalanı, küçük uçaklar için hazırlanmış Selçuk-Efes Havaalanı, Kuşadası ve İzmir Limanları, İzmir-Denizli demiryolu bağlantısı ve Türkiye’ nin her yerine otobüs seferleri ile çok geniş bir ulaşım ağına sahiptir.

İlçenin yaklaşık 3 km batısında, Efes Antik Kenti yakınlarında bulunan Efes Havaalanı’ nda pilotluk ve paraşütle atlama eğitimi verilmekte ve uluslar arası paraşütle atlama yarışları düzenlenmektedir. Şirince- Çamlık ve Çamlık-Sultaniye arasında at gezi yolu bulunmaktadır.

Pamucak sahili su sporlarına oldukça elverişlidir. Dört yanı yeşilliklerle örtülü, çok yüksek olmayan tepeciklerle çevrili ilçe, dileyen turistlerin trekking yapmasına da elverişlidir. Bunlara en güzel örneklerden biri ilçenin 9 km ötesinde Belevi Belde sınırları içerisinde bulunan denizden 400 metre yükseklikte Alaman Dağı zirvesinde bulunan ve 13 yy. ile tarihlendirilen Keçi Kalesi’ne yapılacak yürüyüştür.   

İlçemizdeki konaklama tesisleri daha önceki yıllarda ev pansiyonculuğu şeklinde idi. Son yıllarda konaklama tesisleri açısından oldukça ilerleme kaydedilmiştir.

Nüfus Durumu:

İlçemizin merkez ve köylerinin 1985–1990–1997–2000-2007 genel nüfus sayım ve 2008-2009 Adrese Dayalı Nüfus sayım sonuçlarına göre,  nüfus artışını gösterir nüfus tablosu aşağıya çıkarılmıştır. İlçe merkez nüfusu turizm hareketleri ile her yıl yaz sezonunda yaklaşık iki kat artmaktadır. Ayrıca ekonomik sebebe dayalı göç olaylarının ilçe nüfusunun artışında etkili olmaktadır. 

Ekonomik Durum :

Ekonomik Hayatın Tarihi Ve Gelişimi :

Bölgemizde ekonomik  hayatın  tarihi  Milattan  Önceki dönemlere kadar uzanmaktadır. Bilindiği gibi Antik Efes Kenti deniz kenarında kurulu ve nüfusu 250.000' i aşan bir ticaret merkeziydi. Zamanla Küçük Menderes Nehrinin dolması ve oluşan bataklıklar nedeniyle malarya salgınları kentin vasfının kaybolmasına neden olmuştur.

Cumhuriyetten sonra Küçük Menderes ovasının ziraata açılması için teknik çalışmalar 1937 yılında başlamış, bu tarihten sonra bölgede tarım hayatı ve tarımsal faaliyetler gelişme göstermiştir.

1950 yılından sonra ilçemizde makineli ziraatın başlamasından sonra dana önce ekilemeyen sahalar tarıma açılmıştır. Bu nedenle tarımsal hayat bu yenilikten büyük ölçüde yararlanmıştır. Şehir Kuşadası İlçesine bağlı Nahiye İken 1957 yılında ilçe teşkilatı kurulmuştur. 

Transfer İçin Bodrum BVT VİP Transferi arayabilirsiniz.    

KUŞADASI

Kuşadası'nın Tarihi Tanıtımı

Kuşadası,   Didim  ile beraber yaz turizmi ile popülerlik kazanan  Aydın  iline bağlı gözde bir tatil beldelerimizdendir. Kuşadası içerisinde barındırdığı onlarca tarihi ve kültürel değerleriyle de, Türkiye'nin diğer popüler  tatil  beldelerinden olan  Fethiye  ,   Marmaris  ,   Bodrum  ,   Çeşme  gibi turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Muazzam iklim koşulları ve cezbedici doğasıyla yılın her döneminde yerli ve yabancı turistleri ağırlayan Kuşadası, gelişmiş altyapısı ve modernlik kazanmış Kuşadası Otelleri, pansiyonları ve  Kuşadası Tatil Evleri  ile  misafirlerine kapılarını açıyor. Türkiye'nin ilk turizm merkezlerinden olan Kuşadası sınırları içerisinde bir çok tarihi yapı,tabiat güzelliği de barındırmanın yanı sıra Kuşadası Altın Güvercin Müzik yarışması ile Türk müziğine bir çok ünlüyü hediye etmiştir. Kuşadası iklimi, 50 bin civarı Kuşadası Nüfusu'nun yanı sıra,   İzmir  'in sınırları içerisinde bulunan Şirince, Efes Antik Kenti ve Meryem Ana gibi Dünya turizmininde göz bebeği olan bölgelere yakınlığından dolayı ayrıca cezbedici bir lokasyonda bulunmaktadır. Kuşadası'nın gezilecek yerlerini sizler için derledik,

Kuşadası'nda Gezilecek Yerler 

Aydın'ın dünyaca ünlü tatil merkezi olan Kuşadası'nın gezilecek yerleri, tarihi mekanları ve doğal güzelliklerini sizler için derledik, eksik gördüğünüz 

Andız Kulesi  

Helenistik dönemde denizi gözetlemek için kullanılmış bir kuledir. Karyalılar, Lidyalılar ve Legellerin yerleşim yeri yaptığı bölge, içinizi açacak enfes deniz manzarasıyla; hem tarihi dokunuşları hemde doğanın sunduğu harika görüntüleri keşfedeceğiniz ideal bir yerdir.Kuşadası tarihine ışık tutmuş Andız Kulesi, Kuşadası'nda görülebilecek yerlerdendir.

Kadınlar Denizi Plajı ( Ladies Beach )

Kuşadası'na 5 km mesafede bulunan Kadınlar Deniz Plajı (Ladies Beach) Türkiye'nin Mavi Bayraklı Plajlarından bir tanesidir.Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Kadınlar Denizi Plajı (Ladies Beach) ayrıca Kuşadası'nın en önemli plajı olma özelliğini de taşımaktadır.Çevresinde bir çok Otel,cafe,bar ve restaurantları bulabileceğiniz Kadınlar Denizi Plajı (Ladies Beach), Kuşadası tatili için eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz muazzam bir noktadır.

Dilek Yarımadası  

Mezozoik kalkerler, mermerler ve Paleozoik şistler ile Neojen kütlelerden oluşmuş yarımada, asil yapısı ve cezbedici plajlarıyla sizlere unutulmaz dakikalar yaşatacak sıra dışı bir gezi durağıdır. Ruhunuzu okşayacak masmavi deniziyle tam bir turizm noktasıdır. Kuşadası'nın doğal güzelliklerinin en önemli yerlerinden olan Dilek Yarımadası, Kuşadası'nda görülmesi gereken yerlerdendir.

Zeus Mağarası  

Mitoloji tarihinden izleri görebileceğiniz, yorgunluğunuzu alacak değerli sularında yüzebilme imkanını sunan Zeus Mağarası, Zeus’un ikramı kabul edilen doğallıyla, mutlaka ziyaret edilmesi gereken Kuşadası gezi noktaları arasındadır.Kuşadası tarihinin bu önemli tarihi mekanı kesinlikle Kuşadası'nda görülmesi gereken yerlerdendir.

Kuşadası Milli Parkı  

Yeşilin her tonunu bulacağınız olağanüstü bir Kuşadası'nın doğal güzelliklerinden bir tanesidir Kuşadası Milli Parkı. Kuşadası doğal güzelliklerinin en önemli bölgesi olan Kuşadası Milli Parkı; keşfedilmeyi beklemektedir.Kuşadası gezilecek yerler listenizde bulunmasından pişmanlık duymayacağınız Kuşadası Milli Parkı, Kuşadası tatilinizde değerlendirmenizi önermekteyiz.

Kurşunlu Manastırı  

Kuşadası içerisinde, Dilek Yarımadasında bulunan ve Kuşadası görülecek yerler listenizde bulunması gereken Kuşadası'nın tarihi mekanlarındandır Kurşunlu Manastırı. Tarihi dokunuşlarla işlenen manastır, geçmişten günümüze itinayla korunmuş ve ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.Kuşadası gezilecek yerler listenize koymanızı tavsiye ederiz.

Güvercinada Kalesi  

Denizden gelebilecek saldırılara karşı muhafaza amacıyla inşa edilmiş Osmanlı mimari yapısıdır. Kuşadası'nın tarihine şahitlik etmiş olan Güvercinada Kalesi, Kuşadası'nın sembol yerlerinin başında gelmektedir. Görkemli manzarasıyla, içinizde tutku oluşturacak bir çekiciliğe sahiptir. Kuşadası'nın merkezinde bulunan Güvercinada Kalesi, Kuşadası'nda gezilecek yerler listesinin başında bulunmaktadır.

Kuşadası Gece Hayatı

Kuşadası tatilinize renk katacak olan onlarca bar ve eğlence mekanlarını içerisinde barındıran Kuşadası,tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Kuşadası geceleri ile de fark yaratmaktadır.   Kaleiçi Barlar Sokağı  ve  Kuşadası Barlar Sokağı  olarak iki bölümden oluşan  Kuşadası'nın renkli geceleri   de en az Türkiye'nin en çok rağbet gören  Alanya gece hayatı  Didim Gece Hayatı  Marmaris gece hayatı  ve  Bodrum Gece hayatı  kadar eğlenceli geçmektedir. Kuşadası'nın tarihi yerleri, muhteşem plajları ve mükemmel doğasının yanında Kuşadası gece hayatı da extra bir güzellik katacaktır Kuşadası tatilinize.

Efes Antik Kenti

Amazon Kadın Savaşçıları tarafından kurulduğuna inanılan  Efes Antik Kenti  , İzmir'in sınırları içesisinde bulunmaktadır. Efes Antik Kenti;   UNESCO Dünya Kültür Mirası   listesinde bulunan ülkemizdeki   Kapadokya  Nemrut Dağı  ,   Truva Antik Kenti  ,   Letoon Antik Kenti  ,   Hattuşaş Antik Kenti  ,   Pamukkale  ,   Bergama Antik Kenti   ve   Cumalıkızık Köyü   gibi lokasyonlardan bir başkasıdır mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında başlara yazılması gereken çekici bir tarihi noktadır. Dünyanın 7 harikasından biri olarak nitelendirilen Artemis Tapınağı'na da ev sahipliği yapan Efes Antik Kenti,Kuşadası'na oldukça yakın bir lokasyonda bulunduğundan Günlük Efes Turlarına katılıp ziyaret etmenizi önermekteyiz.

Şirince Köyü

İzmir il sınırları içerisinde bulunup yine Kuşadası'na yakın bir konumda bulunan  Şirince Köyü  , Kuşadası gezilecek yerler listeniz için Efes Antik Kenti ve Meryem Ana gibi güzel bir alternatif olabilir. Maya Takviminde adı geçen ve 2012 yılı kıyamet senaryolarında adından sıkça söz edilen Şirince Köyü,mükemmel tabiatı,Şirince Şarapları ve Tarihi Şirince Evleri ile  Kayaköy  Kaleköy  ,   Mustafapaşa Köyü   gibi   Türkiye'nin görülmesi gereken tarihi köyleri  nden bir tanesidir.

Meryem Ana Evi

İzmir il sınırları içerisinde bulunup  Efes  ve  Şirince  gibi Kuşadası'na yakın bir konumda bulunan bir diğer önemli turistik merkez de Meryem Ana'dır.Hristiyan inancına göre kutsal sayılan bölgelerin başında olan Meryem Ana Evi, Vatikan tarafından da Hac yeri olarak ilan edilmiştir. Papa VI. Paul 1967 yılında, Papa II. Jean Paul 1979 yılında ve de geçtiğimiz yıllarda Papa XVI. Benedict tarafından hac vazifeleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca  Meryem Ana  Ağustos ayının 15’inde yani Hz. Meryem’in ölüm yıl dönümde, Vatikan tarafından organize edilen büyük ayine her yıl ev sahipliği yapmaktadır. Efes ve Şirince Köyü ile aynı güzergahta olan Meryem Ana Evi kesinlikle Kuşadası'nın gezilecek yerleri içerisinde bulundurulmalıdır.

Kuşadası'na Ulaşım

Kuşadası'na  havayolu  ve karayolu ile rahatlıkla ulaşılabilir. Karayolu ile,   İstanbul  ,   Ankara  ,   İzmir  ,   Bursa  Antalya  gibi büyük şehirlerin yanında  Türkiye  'nin hemen hemen her yerinden, bir çok otobüs firmalarının düzenli olarak yaptıkları otobüs seferleri ile Kuşadası'na gidebilirsiniz. Havayolu ile ulaşım yapmak isteyenler ise, en yakın havalimanı olan  İzmir Adnan Menderes Havalimanı  'nı kullanabilirler. Kuşadası ile  havalimanı arasındaki mesafe yaklaşık 82 km. kadardır.  İzmir Adnan Menderes Havalimanı Transfer  ihtiyacınız  karşılığında, Bodrum BVT   Vip Transfer  'den destek alabilirsiniz. Denizyolu ulaşımında ise oldukça popüler olan Kuşadası Limanı Türkiyenin en önemli ikinci kapısıdır. Kuşadası Limanının bu kadar önemli olmasının sebebi ise şüphesiz ki;Yunanistan'ın Sisam Adasına yakın olmasıdır.

Kuşadası'nda Konaklama

Ülkemizin en bilinen turizm beldelerinden olan Kuşadası; gerek   Kuşadası tatil Otelleri  ,   Kuşadası pansiyonları  ve alternatif konaklama seçenekleri ile Kuşadası tatiliniz için çok fazla alternatifi bir arada sunacaktır. Bütçenize uygun bulabileceğiniz  Kuşadası Otelleri dünyanın elit otelleri arasına girebilecek düzeydedir.